Lofoten

De Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. De eilanden zijn vooral bekend vanwege de eeuwenoude visserij en bijzonder goede viswateren. De rekken met gedroogde kabeljauw (stokvis) zijn kenmerkend voor deze regio. Het Lofotense landschap is zeer fotogeniek: heldere luchten, blauwe zeeën, donkergranieten bergwanden en spitse toppen maken van elke foto een ansichtkaart. En ook de kleine, karakteristieke vissersdorpjes, zoals Henningsvær, zijn zeker een bezoekje waard. Van eind mei tot half juli gaat de zon niet onder en kun je het leven met de middernachtzon ervaren. In de wintermaanden is het sprookjesachtige noorderlicht te bewonderen.

De Lofoten leent zich bijzonder goed voor diverse buitensporten, zoals zeekayakken, rostklimmen, bergwandelen, duiken, surfen en, in het winterseizoen, toerskiën. Maar als je liever iets rustiger aan doet kun je hier ook bijzondere vogels en zelfs walvissen spotten! Maar je hebt de Lofoten natuurlijk niet écht bezocht als je niet hebt gevist op kabeljauw. 

Overnachten doe je bij voorkeur in de rode vissershutten, ‘rorbuer’, die vroeger als primitief onderkomen voor de vissers dienden, maar nu ook vaak als comfortabele vakantiehuisjes worden verhuurd. Vanaf het vasteland gaan twee veerboten naar de Lofoten: vanuit Bodø naar Røst, Værøy en Moskenesøy en vanuit Skutvik naar Svolvær. Je kunt tegenwoordig ook via de weg (E10) vanuit Narvik in het noordoosten de eilandengroep bereiken.

Op deze website vind je uitgebreide informatie over de activiteiten en bezienswaardigheden op de Lofoten in alle seizoenen.

Tip: overnacht in één van de ‘rorbuer’ in Kalle.