Stølsheimen

Stølsheimen (‘het huis van de almboerderijen’) is een beschermd natuurgebied in het westen van Noorwegen, gelegen tussen het Sognefjord in het noorden en de bergen van het stadje Voss in het zuiden. De hoogste bergen reiken tot circa 1300 meter boven zeeniveau.

Het Noorse woord ‘støl’ betekent almboerderij, een kleine zomerstal hoog in de bergen. In het gebied zijn meer dan 40 oude almboerderijen te vinden die herinneren aan de tijd dat in de zomermaanden deze nog veel werden gebruikt door de lokale boeren. Nu maken ze deel uit van het Noorse cultuurerfgoed, al zie je hier in de zomer nog steeds veel koeien en schapen grazen.

Het berglandschap wordt gekenmerkt door diepe dalen, hoge bergen, visrijke meren, talrijke bergbeekjes en watervallen. Stølsheimen is zeer geschikt voor het maken van huttentochten, zowel in de zomer als winter, vanwege het relatief grote aantal onbemande DNT-hutten en gemarkeerde paden.

Tips:

  • Een kort verslag van een bergwandeling met video (voor het tijdschrift Op Pad) vind je hier.
  • Een handige overzichtskaart van alle hutten in het westelijke berggebied van Noorwegen (van Sogn in het noorden tot Haukeli in het zuiden) is hier te vinden.