Fjærland

Map of Fjærland by Norsk Bremuseum/Andrea Cepova

Het West-Noorse dorpje Fjærland is gelegen aan de voet van de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen (‘bre’=gletsjer), en aan het begin van het Fjærlandsfjord, een zijarm van het beroemde Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen. De natuur is overweldigend: blauwwitte gletsjers, bijna loodrechte zwart-granieten wanden en een groenblauw fjord vormen samen een dramatisch decor en nodigen uit tot avontuurlijke wandelingen. Het dorp is per auto alleen bereikbaar via lange tunnels vanuit Skei in het noordwesten of Sogndal in het zuidoosten. Tot eind jaren 80 was het dorp zelfs alleen per boot (of te voet) bereikbaar. Het dorp ligt in de provincie Sogn og Fjordane en hoort sinds 2000 bij de gemeente Sogndal.

 

 

 

 

Hoogtepunten

  1. Het Noorse gletsjermuseum: in dit museum vindt je niet alleen informatie over gletsjers, maar ook over het klimaat, waterkrachtcentrales en de mammoet. Het is een echt ‘hands-on’ museum en daardoor ook erg geschikt voor kinderen. Een panoramische film over de Jostedalsgletsjer geeft een mooie indruk van dit prachtige nationale park. Maar ook architectonisch gezien is het museum een bezoekje waard. En je kunt er ook terecht voor een kopje koffie met een versgebakken Noorse wafel :).
  2. Bokbyen (de boekenstad): voor alle boekenwurmen is het dorp echt een walhalla. Door heel het dorp heen vind je in kleine schuurtjes, op zolders en in boekenkraampjes tweedehands boeken. Overwegend in het Noors, maar er is ook veel Engels- Frans- en Duitstalig te vinden.
  3. Flatbrehytta: op 1000 meter boven zeeniveau, aan de voet van de Jostedalsbreen en met een adembenemend uitzicht over het Fjærlandsfjord, vind je de Flatbrehytte. In ongeveer 3 uur wandel je vanuit het Suphelledal naar de onbemande hut, waar je kunt overnachten of even pauzeren voor je weer terug naar het dal keert.
  4. Bøyabreen en Brevasshytta: bijna nergens kom je zo gemakkelijk bij de voet van een gletsjer als bij de Bøyagletsjer. Op slechts enkele minuten lopen vanaf de parkeerplaats bevindt zich het gletsjermeer, waarin je met een beetje geluk flinke brokstukken ijs kan zien vallen. Als het buiten te koud of nat is, kun je het tafereel van achter het glas en onder genot van een kopje koffie in de Brevasshytta bekijken.
  5. Hotel Mundal: dit prachtige, houten bouwwerk uit de 19e eeuw vormt het gezicht van de dorpskern Mundal. Binnenin het hotel waan je je terug in de tijd. Mocht je niet willen overnachten in het hotel, dan kun je het ook van binnen bekijken door alleen een bezoek te brengen aan café Mikkel. (NB. Het hotel is in 2018 gesloten vanwege renovatie.)
  6. Trimposten: in Fjærland zijn 13 zgn. ‘trimposten’: korte wandelroutes (0,5-2u, enkele reis) naar uitzichtpunten en/of kleine stølen (almboerderijen). De paden zijn gemarkeerd met rode stippen op bomen en stenen. Het leuke is dat elke trimpost voorzien is van een kastje met daarin een notitieblokje, een pen en kniptang, zodat je op kan schrijven wanneer je er geweest bent. Bij de winkel in Mundal kun je een overzichtskaart met knipkaart krijgen. Wanneer je 5 trimposten hebt gehad krijg je bij het inleveren van je knipkaart een heus ‘ut fra asfalten’ (weg van het asfalt) diploma.

 

Tip: overnacht met tent, camper, caravan of in één van de riante huisjes (‘hytter’) bij Bøyum Camping: zeer vriendelijke en behulpzame eigenaren en gelegen naast het gletsjermuseum!

 

Video

Fjærland van minuut tot minuut.

 

Foto’s