Warm, warmer, warmst

Het is al wekenlang heerlijk weer in Fjærland. Alle warmterecords zijn verbroken in Zuid-Noorwegen. Ook op 17 mei, de nationale feestdag vergelijkbaar met Koningsdag, was het zomers weer. En dat was maar goed ook, want de traditie zegt dat kinderen op die dag zoveel ijs mogen eten als ze willen. Na de optocht door het dorp en de spelletjes op het schoolplein, waren er optredens in de gymzaal. Laura trad op met haar dansgroep en (natuurlijk) deed ze het fantastisch :)! ‘s Avonds zijn Paul en ik naar het volksfeest in het dorpshuis geweest en heeft Laura gelogeerd bij twee vriendinnetjes. In het dorpshuis aten we met een man of 100 aan lange tafels een lichte maaltijd (‘kveldsmat’). Daarna werd er opgetreden door het orkest en het koor en hield iemand van de feestcommissie een speech. Later op de avond volgde nog een quiz en werd er gedanst. Veel traditioneler hadden we ‘Syttande Mai’ niet kunnen vieren!
Een dag later, op 18 mei, zijn we verhuisd naar ons nieuwe onderkomen op het erf van Endre en Maria: Masstova. Het is een heel gezellig huisje met veel geschiedenis. Het oudste gedeelte is uit circa 1850 en werd destijds gebruikt als schafthuis voor de landarbeiders. We zitten nu wat dichterbij het fjord en hebben weer een geweldig mooi uitzicht (dat kan hier ook haast niet anders eigenlijk).  
De afgelopen periode hebben we ook bezoek gehad. In het Pinksterweekend kwam een Fransman, die ik nog ken uit mijn tijd op folkehøgskule en ook enkele zomers in het gletsjermuseum heeft gewerkt, langs met zijn twee zonen vanuit Oslo (waar ze wonen). Uit Nederland kregen we bezoek van mijn vader en broer, die een kleine week in een vakantievilla (de naam ‘huisje’ is hier echt niet van toepassing) vlakbij ons huisje verbleven. Natuurlijk hebben we alle hoeken van Fjærland uitgebreid laten zien, maar we hebben ook wat mooie sights in de omgeving bekeken: Astruptunet, Urnes stavkyrkje en Nærøyfjorden. En dat alles terwijl de luchten strakblauw waren, de zon hard bleef schijnen en het kwik steeg tot 30 graden.  
Door het zomerse weer is ook het bootverkeer op het fjord flink toegenomen. Vaak zijn het kleine bootjes, soms wat grotere zeilschepen, maar af en toe verschijnt er ook een cruiseschip en soms zelfs een superjacht uit Bermuda voor ons raam. Per vandaag vaart ook de veerdienst voor voetgangers weer door het fjord. Dus vanuit de schaduw met de voetjes in het opblaasbadje is er genoeg te zien ;).

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”87″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Diavoorstelling” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

5 Comments

  1. Piet

    Mooi kerkje in Urnes. Zijn wij afgelopen zomer ook nog geweest met mooi weer, zodat we aan de andere kant ook nog een duik in het fjord hebben genomen! Nou geniet van het mooie weer!

  2. Martien en Brigitte Molenaar

    Hoi Ellen, Paul en Laura

    Met heel veel belangstelling hebben wij de weblog gelezen, die je vader ons door heeft gegeven. Wat bijzonder om op die manier een poos in Noorwegen te leven en ook voor Laura.Zo’n kind is zo flexibel.
    Wij zijn 38 jaar geleden in Noorwegen geweest en hebben daar een rondreis gemaakt, geweldig! Maar jullie hebben de tijd om aan het echte Noorse leven deel te nemen. Ervaringen die jaloersmakend zijn, maar jullie van harte gegund zijn..
    Geniet er nog maar een poosje van!

    Lieve groeten van Martien en Brigitte

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *