Na zonneschijn komt regen

Wat hebben we weer veel moois beleefd de afgelopen weken!

Samen met een vriendje van Laura zijn we er een dagje op uit getrokken en met de auto naar Balestrand gereden waar we het Sognefjordmuseum (aquarium) hebben bezocht. Terug reden we over Gaularfjellet, een prachtig berggebied met slingerende wegen langs talloze bergmeren en watervallen. In eigen dorp hebben we weer heel wat ‘trimposten’ (korte bergwandelingen naar een alm of uitzichtpunt) gedaan. Laura heeft af en toe wat motiverende woorden (of de rug van papa) nodig, maar als ze eenmaal de smaak te pakken heeft is ze niet te stoppen. Vooral bergafwaarts gaat het erg hard (soms iets te hard, vindt mama). We hebben ook een bezoekje gebracht aan vrienden in Byrkjelo en Laura en ik zijn een kleine week later weer een keer naar Byrkjelo gereden om daar met dezelfde vrienden en hun kids in het buitenzwembad te zwemmen. Het kwik steeg tot tegen de 30 graden die dag, dus het leek wel of we in Zuid-Frankrijk waren (o nee, daar is het tegenwoordig 40 graden…).

In het laatste weekend van juli kregen we bezoek van een Franse vriend uit Oslo (ja diezelfde die hier eerder met zijn twee zoons was, zie blog van 2 juni), die zin had in een weekendje Fjærland. En dat was erg goed getimed, want in dat weekend (op 28 juli) werd Olsok gevierd. En Olsok betekent groot feest in Fjærland! Natuurlijk moesten we eerst ‘even’ naar Flatbrehytta (een berghut op 1000m aan de rand van de gletsjer) om daarna onze dorst te lessen met een heerlijk drankje op het terras van de Fjordstue. Aan het eind van de middag barstte het dorpsfeest los op het plein met een gezamenlijke barbecue. Later op de avond verplaatste het feest zich naar het dorpshuis waar tot in de late (vroege?) uurtjes werd gedanst.

Laura gaat vanaf 30 juli weer naar ‘barnehage’ (de Noorse crèche voor kinderen van 1 t/m 5 jaar) en dus hebben Paul en ik weer tijd om samen de bergen in te trekken. Ondertussen zijn er ook twee collega’s onafhankelijk van elkaar bij ons langs geweest. Geweldig dat zij helemaal hier naartoe zijn gereisd om te zien waar wij de afgelopen maanden gewoond hebben!

Het einde van juli betekende helaas ook het einde van de zonneschijn, want sinds begin augustus is het hier ineens behoorlijk nat. En da’s effe wennen natuurlijk… Er zijn nu minder toeristen in het dorp en veel locals zijn weer aan het werk. Voor ons is de laatste week hier aangebroken. Woensdag hebben we nog een afscheidsavondje in de gymzaal van de school en daarna moeten we toch echt maar eens gaan beginnen met inpakken. Op zaterdag reizen we naar het zuiden. We blijven nog een paar dagen in het Setesdal voordat we Noorwegen verlaten en een paar dagen in Legoland voordat we verder naar Nederland rijden. Het is een heerlijk idee om straks weer in ons eigen huis te wonen en buren, vrienden en familie terug te zien, maar het is triest om Fjærland te moeten verlaten na deze geweldige tijd hier. Gelukkig hebben we voor volgend jaar alweer een prachtige hut in dit fantastische dorp weten te reserveren, dus het aftellen kan bijna weer beginnen!

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”103″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Diavoorstelling” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

4 Comments

 1. Gerda van der Schouw

  Hoi Ellen Paul en Laura
  Wat gaat de tijd snel en wat hebben jullie zo te lezen genoten van elkaar en het landschap en ook met het weer dat was toch wel heel bijzonder voor ook Noorwegen.
  Laura is een echte klimgeit geworden en wat leuk dat ze er zo van geniet.
  Had Laura weer zin om naar school te gaan?
  Geniet nog van paar vakantiedagen en een goede terugreis naar Nederland !!!!
  😎😎😎vandaag is het hier nog stinkend heet 30 35 gr.
  Lieve groet
  Gerda

 2. Marjan

  Wij vonden het ook geweldig om bij jullie te zijn. Echt een bijzonder mooie plek. Mooie foto’s Ellen! Wij genieten nog van onze laatste avond in Kopenhagen met een BBQ op de camping. Morgen via Hamburg weer naar huis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *