Studiereis #2

Ook dit jaar ging ik samen met 2 collega’s en een groep van 25 enthousiaste pabostudenten naar Noorwegen om friluftsliv aan den lijve te ervaren. Op zondag 23 april vlogen we vanaf Schiphol naar Flesland (Bergen). De studenten en collega Karin reden vervolgens per touringcar naar Fjærland, terwijl collega Stefan en ik met een elektrische huurauto diezelfde kant op reden. Een prachtige rit van ruim 4 uur langs fjorden, over bergen en door tunnels (heel veel tunnels). Op maandag bezochten we het gletsjer museum (norsk bremuseum) en wandelden we door het Suphelledal naar de voet van de Suphellegletsjer. Een mooie manier om kennis te maken met elkaar en het Noorse friluftsliv.

Op dinsdag bezochten we de dorpsschool in Fjærland met 17 leerlingen en de ‘barnehagen’ met zo’n 10 kinderen. Na allerlei buitenactiviteiten verzorgd door onze studenten en een lunch in de buitenlucht, maakten we onze eerste bergwandeling naar Geitshjelleflaten. Daar werden we beloond met een prachtig uitzicht over Mundal en Fjærlandsfjorden. En ondanks een stevig briesje konden we ook nog even kayakken op het fjord.

Op woensdag werden we met minibussen naar Sogndal gereden, waar we de hogeschool bezochten en een wandeling maakten naar dagsturhytta Stedjestova. Terug op de camping in Fjærland werden er gezellig spelletjes gedaan en sterke verhalen verteld rond het kampvuur.

Op donderdag werden we met dezelfde minibussen van Jølster taxi naar Skei gereden. Hier bezochten we de 1e klas (6/7-jarigen) van Skei Skule en wandelden we naar dagsturhytta Fjellro. Het was heel mooi om te zien hoe de leerlingen ruimte en vertrouwen kregen om risicovol te spelen in het bos. En ook heerlijk om zelf op pad te zijn in diezelfde vrije natuur! Wederom werden we beloond met fantastisch uitzicht. In de avond organiseerden we een Hollandse pubquiz in het café, zodat ook de Noren zouden weten dat het Koningsdag was.

Op vrijdag was het alweer tijd om terug te keren naar Nederland. Gelukkig duurde het ruim 4 uur voordat we weer op het vliegveld van Bergen waren ;).

Nu, ruim een week later, kijk ik met een zeer tevreden gevoel terug op deze mooie studiereis waarin ik, samen met mijn fijne collega’s Karin en Stefan, een groep toekomstige leerkrachten heb kunnen meegeven wat het grote belang van buiten zijn in de natuur (friluftsliv) is voor de ontwikkeling van kinderen. Wat heb ik toch een mooie baan! Op naar meer friluftsliv in het Nederlandse basisonderwijs!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *